Mikko

21.4.2017

blogin kuva

Voiko työporukasta nauttia?

 

Olemme päivittäin vuorovaikutuksessa kymmenien ihmisten kanssa ja läheisimpien kanssa pitäisi vielä onnistua tekemään jopa yhteistyötä saman tavoitteen eteen. Kiire, paineet, stressi, väsymys… tekevät meistä kuitenkin työpaikalla käveleviä haamuja. Emme ole oikein läsnä missään tilanteessa, vaan viuhdomme kuin tuulessa tilanteesta toiseen.

Haastankin sinut ensimmäiseksi pieneen itsearviointiin.

Oletko läsnä? –testi auttaa sinua tunnistamaan itsessäsi käyttäytymismalleja tilanteissa, joissa et ole läsnä. 

Lue seuraavat 10 tilannetta, joissa ei ole läsnäoloa. Onko tuttua? 

 1. Koetko usein tietäväsi, mitä puolisosi tai työtoverisi on sanomassa tai tekemässä ennen kuin mitään on oikeasti tapahtunut?
 2. Uppoudutko välillä niin pitkiksi ajoiksi ajatustesi pyörteisiin, että jälkeenpäin mietit hajamielisenä, että mitä tulikaan tehtyä?
 3. Viihdytkö hyvin nykyajan teknisten vempaimien (älypuhelin, tabletti, tietokone) parissa? Miten paljon aikaa käytät netissä/somessa surfailuun? Onko 70-90% siitä ajasta täysin turhaa työn tai minkään muunkaan asian kannalta.
 4. Tuntuuko sinusta, että elämä ikään kuin vain tapahtuu? Suoritat velvollisuuksiasi, eikä sinulla ole paljoakaan vaikutusvaltaa puoleen tai toiseen.
 5. Odotatko usein kaihoten tulevaa, lomaa tai parempia aikoja työssä, arjessa, rakkaudessa...?
 6. Tunnetko usein, että elämä tarjoaa harmin toisensa jälkeen? Jupisetko ruuhkassa, että miksi juuri nyt on niin paljon autoja? Kopiokoneen rikkoutuessa manaat, että se on aina rikki, kun minä olen kopioimassa?
 7. Soimaatko itseäsi erilaisista asioista ja tunnet jatkuvasti riittämättömyyttä?
 8. Tunnetko aamuisin olosi tarkoituksettomaksi? Jäisitkö siis mieluummin sänkyyn kuin lähtisit töihin? Tai sitten lähdetkö apinan raivolla suorittamaan rutiineja, jottei tarvitsisi pysähtyä miettimään sen enempää?
 9. Haluatko jatkuvasti erilaisia kokemuksia: rakastumisen huumaa, uskonnollisia elämyksiä, pelivoittoja, päihteiden tuomaa mielihyvää?
 10. Tunnetko ajautuvasi aina samankaltaisiin tilanteisiin konflikteissa?

Kuinka moneen kysymykseen vastasit myöntävästi? Tunnistitko itsesi kysymyksistä?

Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, sinun kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, mistä tilanteessa ilmenevät käyttäytymisesi voisi johtua ja miten voisit muuttaa sitä. Jo näiden toimintatapojesi tiedostaminen aiheuttaa sinussa muutosta tai laittaa muutoksen liikkeelle seuraavalla kerralla, kun huomaat taas käyttäytyväsi tilanteessa totutulla tavalla.

Voit myös tietoisesti muuttaa omaa käyttäytymistäsi läsnä olevammaksi erilaisilla keinoilla.

 • Kiireessä (esim. ruuhka) anna kiukkusi järjettömyydelle perspektiiviä vastaamalla kysymykseen: mihin minulla on kiire? Mitä sitten vaikka myöhästyn? On tietysti myös paikkoja, joissa on hyvä olla ajoissa, kuten työpaikka. Johtuuko aamuruuhkan kiukkusi kuitenkin lopulta itsestäsi ja liian myöhäisestä herätyksestä tms.
 • Entä somessa roikkuminen? Onko se oikeasti kaiken ajan väärti. Koetapa mitä tapahtuu, jos pidät informaatiokatkon edes pariksi päiväksi. Poista vaikka puhelimestasi ja tabletistasi Facebook-sovellukset ja katso mitä tapahtuu. Kuoletko? Tuskin, vaikka ensiksi siltä saattaa tuntuakin. Voitko käyttää aikasi paljon paremmin? Kyllä esim. työpaikalla kiireen ja stressin poistamiseen tekemällä tärkeämpiä töitä ja kotona vaikka lukemiseen, puolisosi kanssa keskusteluun…

Muutokset eivät välttämättä ole helppoja ja aivan ilmeisiä, mutta onnistuessaan tuovat sekä itsellesi ja lähipiirillesi paremman olon.

Viikon haasteet: 

 1. Ole viisi minuuttia päivässä 100% läsnä työtoverillesi. Kysy vaikka kahden kesken kahvilla tai rauhallisessa paikassa, että miten menee ja sen jälkeen vain kuuntele ja tee täydentäviä kysymyksiä. Älä missään vaiheessa ala kertomaan omia juttujasi tai käännä puhetta muuten arkisiin asioihin. Nyt on kyse vain ja ainoastaan työtoveristasi.
 2. Hetken jälkeen kävele jonkun toisen työtoverin luokse ja kehu hänelle tätä ensimmäistä kaveria (jonka kanssa äsken juttelit) ns. selän takana. Kerro tälle toiselle tyypille, miten hyvin ensimmäinen kaveri hoiti äskettäisen projektin tai tekee hommansa valittamatta tai osaa ottaa kanssaihmiset huomioon, mitä vain.

Tähän haasteen pystyvät täyttämään vain kovimmat mimmit ja kundit.

Se ei ole helppoa, mutta juuri siitä syystä tee se!

-Mikko

Lisää luettavaa

Hymis oli huippujuttu, kevään piristys -Hymisterveiset Veturiapteekilta

Veturiapteekki oli mukana Hymisspurtti-liikuntakampanjassa tukemassa lasten toimintaa.

Kertomus, mitä kaikkea hulluutta Hymis saa aikaan.

Kun vesilahtelaiset jostain innostuvat, he innostuvat tosissaan.

Lääkärin terveiset Hymiksestä.

Miten työhyvinvoinnista vastaava lääkäri näki Hymis-liikuntakampanjan toimivuuden

Tarina opettajasta, joka rakastui varainhankintaan.

Hymisspurtti - varainhankintaa, joka vie jalat alta.

KOLME… KAKSI… YKSI… HoisGo!

Tarina mitä Hymis sai aikaiseksi erään kyläkoulun opettajissa.